zaterdag 29 september 2018

Alternatief voor Photoshop en InDesign

Om foto's te bewerken, illustraties te maken en brochures of boeken te maken, maken de meeste mensen gebruik van de software van Adobe. Photoshop voor fotografie en illustraties, en InDesign voor desktop publishing. Voor zeker de professionals zijn dit dè standaardprogramma's. Tegenwoordig moet je een abonnement nemen om deze software te gebruiken en updates te krijgen. De maandlasten lijken niet je bankrekening meteen te plukken, maar na enkele jaren heb je toch aanzienlijke bedragen uitgegeven.

Er is nu een serieus alternatief. De Engelse firma Serif heeft voor dezelfde toepassingen software ontwikkeld met ruwweg dezelfde mogelijkheden. De suite heeft de naam Affinity gekregen en is als losse programma's verkrijgbaar voor Windows en Mac-computers. Voor fotografie is Affinity Photo nu al een tijdje uit. De prijs ligt rond de €55. Voor illustraties, dan wel creatieve computerkunst is Affinity Designer ontwikkeld. Voor destop publishing is nu een beta-versie uitgebracht van Affinity Designer als alternatief voor InDesign.

Ondanks dat ik voor fotobewerkingen die ik in Adobe Lightroom niet kan doen, standaard naar Photoshop ga, heb ik uit nieuwsgierigheid toch Affinity Photo aangeschaft (toen nog voor €35). De lay-out lijkt op Photoshop, en heel veel van de mogelijkheden zijn hetzelfde. Je moet aan de terminologie even wennen. Vanuit Lightroom kun je naadloos naar Affinity Photo voor extra bewerkingen. Goede tutorials zijn beschikbaar op de Affinity site; een paar eerste stappen zijn bij voorbeeld ook te vinden op Computertotaal. Photo kan zonder veel problemen omgaan met PSD bestanden (de Photoshop-bestanden).

Affinity Photo en Designer zijn ook verkrijgbaar voor de iPad; de prijzen liggen op ongeveer de helft van de desktopversie.

Mijn laatste fotoboek van Alphen heb ik gemaakt in InDesign op de computer van een goede vriend, en dat is de enige ervaring die ik heb met het programma. Omdat ik gebruiker ben van Photo, heb ik de beschikking gekregen over Designer. Een paar dingen uitgeprobeerd. Ook dit programma werkt in grote lijnen zoals de grote broer InDesign. Het programma is nog niet af, en er ontbreken dus nog wat zaken. Maar als de aanschafprijs op hetzelfde niveau ligt als Photo, is het een erg aantrekkelijk programma om mee aan de slag te gaan.

In eerste instantie is de conclusie: als iemand een begin wil maken met serieuze fotobewerking, creatieve illustraties, of desktop publishing, maar geen honderden, en op termijn duizenden euro's aan  software uit wil geven, hoeft er niet verder gezocht te worden naar alternatieven. Huidige gebruikers van de Adobe software zullen misschien niet gauw overstappen op de Affinity suite, maar een aantal zal dat zeker gaan doen: de mogelijkheden zijn hetzelfde, en de kosten een stuk lager. Misschien stap ik ook nog een keer over. Op de website voor Affinity vind je verdere informatie.

2 opmerkingen:

  1. Leuk Rob, dat je Affiity Photo ook getest hebt. Ik gebruik het al een tijdje met plezier. Het heeft ook dezelfde shortcuts als Adobe. Het blijft zoeken naar een Engelse handleiding, maar er is een overvloed van tutorials. Zelf kocht ik het Duitse handboek Affinity Photo en zette het programma in de Duitse taal, je kunt gewoon die taal ook kiezen. Mooi meegnomen, wat technisch Duits bijleren. Affinity Designer moet nog wel verder ontwikkelde worden, maar lijkt veel belovend en erg intuitief.

    BeantwoordenVerwijderen