vrijdag 24 juni 2016

Verblijf op het eiland Iona aan de Westkust van Schotland

Vijf dagen verbleven we op het eiland Iona aan de Westkust van Schotland. Het is tien minuten varen vanaf het eiland Mull (niet te verwarren met de Mull of Kintyre, dat verder naar het zuiden ligt). Iona is een klein eiland met 5km noord-zuid en 3 km oost-west. Het heeft wel een speciale plek in de Schotse geschiedenis: In de 7e eeuw stichtte de heilige Columba een christelijk klooster daar (nu de Abbey), en het succes trok veel belangstelling, met als gevolg dat vanuit Iona heel Schotland christelijk werd. Tot het eind van de Mideleeuwen zijn er 48 Schotse koningen begraven, 8 Noorse en 4 Ierse.

Vanwege de spirituele betekenis komen er jaarlijks 130.00 bezoekers, voor het merendeel dagtoeristen. Ondanks dat hoge aantal bezoekers, doet het eiland heel rustig en vredig aan, iets wat ook gecultiveerd wordt (nauwelijks dekking van je mobiele telefoon, slechte wifi, etc. Het eiland is vanwege zijn afmetingen overzichtelijk. Toch heeft het 100 meter hoge heuvels en rotsige kusten, waardoor het best wel een groot aantal afgesloten en mooie strandjes heeft. Reden genoeg om rustig over het eiland te wandelen en tot rust te komen.

Wat het weer betreft, de temperatuur lag rond de 15 graden, en we hebben twee dagen met veel regen gehad, de andere dagen waren heel aangenaam.

De grootste historische attractie is de eerder genoemde Abbey, die vanaf de 7e eeuw gebouwd werd.

Iona Abbey, foto is combinatie van twee verschillende belichtingen; f/16, ISO 100, 35 mm 
1/100 sec bij f/16 en ISO110; 95 mm brandpuntsafstand
Verdere foto's kun je bekijken door op deze link te klikken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten