17 juni 2016

Rond de Lochs in Schotland

Fotografisch heeft Schotland heel veel te bieden. Vorig jaar heb ik een echte fototrip gemaakt naar het eiland Skye. Dat leidde tot een hele mooie serie. Deze trip nu was een combinatie van een bezoek aan Edinburgh met de "zakelijke" activiteiten, en een reis door Schotland. Tijdens de gehele trip hebben we ook een bezoek gebracht aan spirituele plekken. Alhoewel we overal ruim de tijd hebben genomen om foto's te maken, zit je aan het eind van de trip met een gevarieerde mix aan foto's, die minder één geheel vormen. Ik heb wel een paar mooie foto's kunnen maken. Ook experimenteerde ik verder met zwart-wit, en het creëren van een serie wat sombere foto's, die ook een sfeer van Schotland weergeven: ruige, niet altijd even vriendelijke natuur. De resultaten laat ik in een viertal blogs zien, waarvan de eerste over Edinburgh ging.

Glen Lyon; iPhone; 1/1700 sec bij f/2,2 en ISO 32; 29 mm.
Na de kleine week in Edinburgh hebben we onze reis vervolgd naar het kleine eilandje Iona aan de westkust van Schotland. Daar zijn we ook een korte week geweest, om vervolgens terug te gaan naar de boot in Newcastle. Zowel op de weg naar Iona, als op de terugweg hebben we een hele dag doorgebracht rond één van de Lochs van Schotland. Op de heenweg Loch Earn, op de terugweg Loch Lomond. Het laatste is een echt vakantieoord voor de Schotten en Engelsen, en is zelfs bekend van een oud liedje, waar de "bonny banks of Loch Lomond" worden bezongen. Dit blog laat foto's zien van die "reisdagen".

Glen Lyon. 1/160 sec bij f/11 en ISO 100; 35 mm.
De eerste foto laat zien hoe pittoresk je kunt wandelen in Schotland. Hier zijn we op weg naar de volgende foto en wandelen we in de Glen Lyon. Ons einddoel was de tweede foto, en die plek was wat lastig te vinden: er zijn geen bordjes naar toe. De rots wordt Praying Hands, Biddende Handen genoemd, en wordt vermeld in spirituele documentaties.

De derde foto heb ik gemaakt tijdens een wandeling om Loch Earn heen. Leuk om op de foto te klikken voor een schermgroot formaat om behalve Dory ook het schaap te zien staan.
1/125 sec bij f/16 en ISO 720; 122 mm.

De laatste foto is genomen aan de oostkant van Loch Lomond. De doorgaande weg loopt aan de westkant en die kant is minder idyllisch. Aan de oostkant kunnen je heerlijk rustig wandelen, maar er zijn ook enkele fijne hotels en restaurants. De foto laat het pad zien dat we gelopen hebben en dat verder op ook langs strandjes loopt. Verder een voorbeeld van de prachtige bomen, en de visser maakte het plaatje compleet. Het was wel even wachten tot hij er echt voor ging staan.
Loch Lomond. 1/40 sec bij f/11 en ISO 100; 32 mm.

De meer bijzondere foto's zitten in het albumpje, waar je hier naar kunt klikken; het zijn in totaal 12 foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten