13 maart 2016

De 20 van Alphen bewogen

Camera stil gehouden, sluitertijd op 1/15 sec, diafragma f/3,2
ISO 100 en brandpuntsafstand 70 mm
Afgelopen weekend werd de 20 van Alphen weer georganiseerd. De traditionele opening van het marathonseizoen met een halve marathon. Maar daarnaast ook een 10 km, een 5 km, voor kinderen. Alles bij elkaar zijn er duizenden deelnemers; de meeste recreatief, maar ook de marathontop van Nederland.

Af en toe ga ik er heen om foto's te maken. Eerst voor mijn boek van Alphen, later om te experimenteren met dubbelopnamen, en deze keer wilde ik experimenteren met langere sluitertijden; zodat de bewegingen van de lopers zichtbaar worden. Dit was ook ingegeven door de cursus die ik op het ogenblik geef, en waar we op dit onderwerp zijn gekomen.


Korte sluitertijd: 1/400 sec, bij f/2,8,
ISO 500 en 70 mm
Door met de sluitertijd te spelen, kun je verschillende effecten bereiken. Met korte sluitertijden (bij voorbeeld 1/200 seconde) bevries je de beweging, en krijg je de traditionele foto's (zie de foto hiernaast). Je kunt ook de sluitertijd op 1/30 of 1/40 zetten, en met de camera meebewegen met de loper; als je dat goed doet, krijg je het gezicht scherp, en zie je de beweging van de benen en armen uitgesmeerd. Ik heb dat gedaan (zie de onderste twee foto's), maar kreeg niet echt bevredigende beelden.

Wat wel een interessant beeld opleverde, is de bovenste foto; met een sluitertijd van 1/40 seconde stelde ik van te voren scherp op een bepaalde plek op de weg, en drukte af toen de lopers voorbij kwamen. Dit was het mooiste beeld vond ik.


Camera meebewogen met f/1/15, f/9, ISO 50,
-5/3 stop belichtingscorrectie, 110 mm
Camera met de loper meebewogen, 1/20 sec bij f/4, ISO 100 en 70 mm.Geen opmerkingen:

Een reactie posten