26 januari 2013

Wat is ze mooi! High Key portret

De komende maand hebben we bij fotoclub Alphoto een speciaal onderwerp: high key fotografie. High key foto's zijn foto's, die bijna geheel lichte tinten bevatten. Net zo levert low key fotografie beelden op die overwegend donkere tinten bevatten. High key wordt vaak, niet uitsluitend, toegepast bij portretfotografie. Met name bij vrouwen en kinderen. Door het vele licht wordt een zachte en warme stemming gecreëerd. Het licht kan van de zon komen, of van studiolampen. Daarbij worden sterke schaduwen vermeden. Wel worden vaak enkele kleine donkere elementen gebruikt om als contrast te dienen. Ook kom je vaak tegen, dat de foto, of delen van de foto, minder scherp worden gemaakt, om de zachtheid te versterken.

Sneeuw in het landschap zorgt voor veel licht. De sneeuw zelf is licht natuurlijk, maar zorgt ook voor veel reflecties, zeker als de zon er ook nog op schijnt; daardoor ontstaan er geen sterke, donkere schaduwen. Gistermiddag was er sneeuw, scheen de zon, en was het bovendien ook nog een beetje heiig, wat de lichtverstrooiing nog verder versterkt, en ook nog het beeld verzacht.

Dus vroeg ik mijn lieve Dory of ze zin had om wat portretten te maken. Met lichte kleding en wat rode accenten togen we naar het stukje polder net buiten Alphen, langs het Windepad richting Ter Aar ter hoogte van het uiteinde van de Ridderbuurt. De camera stelde ik in op 1 stop overbelichting, vanwege de sneeuw en het bereiken van een high key effect. Hierbij wat mij betreft de mooiste foto. Ik ben trots op de foto (klik er op om een grotere versie te krijgen), zowel als op Dory. Wat is ze mooi!

Brandpuntsafstand 300 mm, 1/500 sec bij f/5,6, ISO 100.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten