18 januari 2013

Little of Fish Eye Planets

Door collegafotografen Henk Langerak en Marc Duiker werd mijn aandacht gevestigd op zogenaamde little planets of fish-eyeplanets. Wat zijn het? Tja, kijk maar naar de voorbeelden. De ene is de bekende kade van Willemstad op Curacao, en de andere het Forum in Kerk en Zanen in Alphen.

Hoe maak je zoiets? Je neemt een langwerpige foto, drukt hem in elkaar en draait hem rond. Van Henk kreeg ik het volgende recept voor in Photoshop:

"Je begint met een foto waarbij de linkerkant en de rechterkant nagenoeg identiek is, dat werkt het makkelijkst, in elk geval voor de aansluiting van het ”rondje”.

1. liggende foto bijsnijden/croppen tot ongeveer de helft, waardoor er een soort panoramafoto overblijft. Minder mag ook, als de foto maar rechthoekig blijft. Meestal werkt een zo smal mogelijke foto het best.

2. Hierna de afmetingen veranderen waarbij beide zijden even groot worden, bijv, 2000 x 2000 pixels (groter of kleiner mag natuurlijk ook) - Hierbij wel Verhoudingen behouden (constrain proportions) uitzetten, anders lukt het niet.

3. Foto moet nu op z’n kop komen te staan. Dat doe je in Bewerken /Transformatie /roteren /180 graden (Edit /transform/ rotate)

4. Kies Filter /Vervorm /Poolcoördinaten (Distort /Polar coördinates) - vervolgens kiezen voor Rechthoekig naar polair (retangle to polar)

Klaar"


Deze foto's zijn met dat recept gemaakt. Leuk, toch? Meerdere voorbeelden zijn te zien op deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten