24 augustus 2019

Kan je een foto meer pixels geven?

Herken je deze situatie? Je hebt een foto gemaakt met je telefoon en je vindt hem zo leuk, dat je hem wel aan de muur wil hangen. Nu heb je op je telefoon wat randjes er af gehaald, waardoor het aantal pixels kleiner is geworden. Of je had al ingezoomd op je telefoon, waardoor er meteen al minder pixels zijn. Je hebt te weinig pixels voor een scherpe afdruk voor aan de muur. Als er maar genoeg pixels zijn, zie je de individuele pixels niet, maar als het er te weinig zijn zie je ze wel. Hoe kun je de foto meer pixels geven?

De pixels zijn de bouwstenen van je foto. Meer informatie is er niet. Je kunt tussen de pixels nieuwe pixels laten maken. Dat kan bij voorbeeld via Photoshop, maar ook andere programma's kunnen het. Die pixels krijgen dan een kleur en hoeveelheid licht en waarde, die het gemiddelde is van de pixels er om heen. Dat gaat redelijk als je 10% of 20% meer pixels laat maken, maar daarna gaat het fout. Het punt is: de software ziet alleen de pixels, maar weet niet wat de foto voorstelt. Het kan dus niet meer dan het gemiddelde van de pixels er om heen nemen.

Kunstmatige intelligentie komt ook hier te hulp. Een programma krijgt miljoenen foto's te zien, en begint daar patronen in te ontdekken: de software herkent voorwerpen die vaker voorkomen. Denk aan fietsen, huizen, gras, wolken, auto's, mensen. En ook patronen, zoals cirkels, rechthoeken, lijnen. Met die "kennis" kunnen extra pixels beter worden "ingevuld".

Dit soort programma's komt nu ook beschikbaar voor de consument. Bij voorbeeld Gigapixel AI van Topas Labs.Je kunt het programma downloaden en enkele weken gebruiken voordat je het koopt. Voor een foto die groot aan de muur moest komen bij Notarissen Netwerk Limes (zie mijn vorige blog), heb ik het programma uitgetest. Ik heb daarbij vergeleken een detail in de oorspronkelijke foto, het resultaat van 2000 bij 2000 pixels naar 11.000 bij 11.000 pixels in Photoshop, en hetzelfde met Gigapixel AI. Behoorlijk vergroot dus.Zie hieronder het resultaat:Met name in de onderste foto zie je duidelijke verschillen: links de oorspronkelijke foto, in het midden het Photoshop-resultaat, en rechts het resultaat met Gigapixel AI. De laatste heb ik voor de grote print gebruikt.

Hoewel dit resultaat heel bemoedigend en indrukwekkend is, lukte me het met andere foto's minder goed om betere resultaten te krijgen dan de oorspronkelijke foto. De kwaliteit kan afhangen denk ik van wat er op de foto staat, en of de software dat herkent. Afwachten dus. Het programma kost 80 dollar. Topaz Labs heeft kunstmatige intelligentie ook gebruikt voor andere programma's, ten behoeve van ruisonderdrukking, verscherping en optimalisatie van licht en kleuren. Alle met dezelfde prijs. Ook andere fotosoftwareleveranciers beginnen met AI-producten te komen, dus ik vermoed, dat we aan de vooravond staan van de inzet van KI (AI) voor wijdverbreid gebruik door consumenten.

1 opmerking: