29 september 2018

panorama's met smartphones


Iets wat je niet op een geavanceerde camera, maar wel op een smartphone kan doen, is een panorama "trekken". En dat is vaak toch wel erg leuk. Je zet de functie aan, en terwijl je de telefoon van links naar rechts, of van boven naar benden draait, wordt er steeds een rij pixels aan het beeld toegevoegd. Daar waar je standaardbeeld bij voorbeeld 6 megapixels heeft, kun je eindigen met bij voorbeeld een foto die twee keer zo breed is met een beeld van 12 megapixels.

Twee voorbeelden:

Bovenstaande foto maakte ik op Vlieland vorige week met mijn iPhone 6S. Een aardige zonsondergang, met oranje licht aan de horizon, en roze wolken bijna boven me. Beide kon ik pakken met mijn telefoon verticaal, en met de panoramafunctie kon ik van helemaal links naar helemaal rechts in één foto krijgen.

Onderstaande foto heeft mijn vrouw Dory gemaakt in de Oostenrijkse bergen. Met haar iPhone 5. Ik vind het een prachtige combinatie van het wandelpad, en het berglandschap er om heen.


Alternatief voor Photoshop en InDesign

Om foto's te bewerken, illustraties te maken en brochures of boeken te maken, maken de meeste mensen gebruik van de software van Adobe. Photoshop voor fotografie en illustraties, en InDesign voor desktop publishing. Voor zeker de professionals zijn dit dè standaardprogramma's. Tegenwoordig moet je een abonnement nemen om deze software te gebruiken en updates te krijgen. De maandlasten lijken niet je bankrekening meteen te plukken, maar na enkele jaren heb je toch aanzienlijke bedragen uitgegeven.

Er is nu een serieus alternatief. De Engelse firma Serif heeft voor dezelfde toepassingen software ontwikkeld met ruwweg dezelfde mogelijkheden. De suite heeft de naam Affinity gekregen en is als losse programma's verkrijgbaar voor Windows en Mac-computers. Voor fotografie is Affinity Photo nu al een tijdje uit. De prijs ligt rond de €55. Voor illustraties, dan wel creatieve computerkunst is Affinity Designer ontwikkeld. Voor destop publishing is nu een beta-versie uitgebracht van Affinity Designer als alternatief voor InDesign.

Ondanks dat ik voor fotobewerkingen die ik in Adobe Lightroom niet kan doen, standaard naar Photoshop ga, heb ik uit nieuwsgierigheid toch Affinity Photo aangeschaft (toen nog voor €35). De lay-out lijkt op Photoshop, en heel veel van de mogelijkheden zijn hetzelfde. Je moet aan de terminologie even wennen. Vanuit Lightroom kun je naadloos naar Affinity Photo voor extra bewerkingen. Goede tutorials zijn beschikbaar op de Affinity site; een paar eerste stappen zijn bij voorbeeld ook te vinden op Computertotaal. Photo kan zonder veel problemen omgaan met PSD bestanden (de Photoshop-bestanden).

Affinity Photo en Designer zijn ook verkrijgbaar voor de iPad; de prijzen liggen op ongeveer de helft van de desktopversie.

Mijn laatste fotoboek van Alphen heb ik gemaakt in InDesign op de computer van een goede vriend, en dat is de enige ervaring die ik heb met het programma. Omdat ik gebruiker ben van Photo, heb ik de beschikking gekregen over Designer. Een paar dingen uitgeprobeerd. Ook dit programma werkt in grote lijnen zoals de grote broer InDesign. Het programma is nog niet af, en er ontbreken dus nog wat zaken. Maar als de aanschafprijs op hetzelfde niveau ligt als Photo, is het een erg aantrekkelijk programma om mee aan de slag te gaan.

In eerste instantie is de conclusie: als iemand een begin wil maken met serieuze fotobewerking, creatieve illustraties, of desktop publishing, maar geen honderden, en op termijn duizenden euro's aan  software uit wil geven, hoeft er niet verder gezocht te worden naar alternatieven. Huidige gebruikers van de Adobe software zullen misschien niet gauw overstappen op de Affinity suite, maar een aantal zal dat zeker gaan doen: de mogelijkheden zijn hetzelfde, en de kosten een stuk lager. Misschien stap ik ook nog een keer over. Op de website voor Affinity vind je verdere informatie.

15 september 2018

Pech en mooie foto's in de Oostenrijkse Alpen

Tijdens onze trip naar Oostenrijk, Karinthië vlak boven de grens met Italië, mmakten we een rit bergop. We hadden begrepen dat we vlakbij ons dorp Kötschach-Mauthen de berg op konden rijden naar een kom in de bergen op de Italiaanse grens. Op een 1900 meter hoogte was er een mooi wandelgebied. De dag ervoor had het fors geregend, en op de hogere bergen lag een vers laagje sneeuw, de eerste van het jaar. Het was een klein weggetje omhoog. Het eerste deel was geasfalteerd, maar na een tijdje werd het kiezels, daarna rotsen, en daarna rotsen met kuilen. Mijn auto is van een sportief karakter, met een lage wegligging. Niet geschikt voor dit soort weggetjes. Maar ja, je bent eenmaal op weg, en voorzichtig ga je verder. Af en toe hoor je dat de onderkant wat raakt, maar er lijkt niets aan de hand. Eenmaal boven gekomen maakten we ons gereed voor de wandeling. Tot er zich onder de auto een plas olie begon te vormen: het motoroliecarter was gescheurd. De rest van de dag zijn we bezig geweest om auto en onszelf te repatriëren. Telefoondekking hadden we niet, dus we moesten de waard van de herberg hulp vragen; hij had een vaste lijn. Na drie uur wachten werden we opgehaald.

In de wachttijd, en nadat we hulp hadden geregeld, konden we een beetje rondlopen en -kijken. Het waren prachtige uitzichten. Aan het avontuur hebben we dus toch nog wel een paar mooie foto's overgehouden. De volgende dag was de sneeuw weer verdwenen. De reparatie duurde twee dagen, we konden een leenauto meekrijgen.