zaterdag 13 augustus 2016

De waag in De Rijp; fotonabewerking

Meestal is een foto in volle kleur het mooiste om een beeld vast te leggen. Maar soms geeft dat te veel aan indrukken, waardoor de hoofdzaak een beetje verloren gaat. Zo'n foto maakte ik afgelopen week in het stadje De Rijp in Noord-Holland, ergens tussen Amsterdam en Alkmaar. Een klein stadje met de bloeitijd in de zestiende en zeventiende eeuw, toen het nog een grote haven had, en vissers thuiskwamen met haring en walvis.

De foto laat de Waag zien. Leuk om naar binnen te gaan, nog helemaal in de oude stijl; nu zit de VVV er in. Op de foto, die ik heb gemaakt met mijn iPhone, lijkt het of alles schots en scheef staat; welnu, dat is de werkelijkheid, dat ligt niet aan de foto. Destijds was het gebruikelijk om de voorgevel voorover te laten hellen, vermoedelijk om het gemakkelijker te maken om spullen op te hijsen naar de hogere verdiepingen.

Om de nadruk te leggen op het gebouw en de ophaalbrug, en niet al het andere, heb ik de kleuren er voor een groot deel uit gehaald; alleen rood heb ik oorspronkelijk gelaten. Daardoor wordt een beetje oude sfeer gecreƫerd, die bij het onderwerp past.

Je kunt nog een stapje verder gaan, en de foto omzetten naar zwart-wit; in dit geval vond ik het resultaat iets minder. Ter vergelijking de oorspronkelijke foto en een zwart-wit-versie (klik op de foto om hem op het volle scherm te zien)


. In een andere blog van vandaag laat ik een foto zien, die wel overtuigt in zwart-wit.

2 opmerkingen: