zaterdag 23 juli 2016

Bad Gastein: oude glorie

Bad Gastein, een kleine 100 km zuid van Salzburg, is, maar voornamelijk was, een kuuroord. Het was en is nog steeds een skioord. De bloeitijd lag tussen 1850 en 1950. Veel vermogenden met kwaaltjes zochten de geneeskrachtige warmwaterbronnen op om verlichting van hun lijden te krijgen. Nog steeds hebben de hotels die voorzieningen in de vorm van sauna's, warmwaterbaden, geneeskrachtig drinkwater (niet meer dan één glas per dag!), wisselbaden, en zo nog meer. Veel staatslieden kwamen hier voor de wintersport. Vanwege de aanblik, zoals op de foto hierboven, wordt het ook wel het Monte Carlo van Oostenrijk genoemd.

Op het ogenblik staat de helft van de veelal statige hotels te koop; sommige worden nog gebruikt, andere zijn in verval en afgesloten. In de vensters zijn grote foto's opgehangen van de dagen van weleer (op deze foto van twee bij drie meter staat de sjah van Perzië).
Het statige Hotel de l'Europe (het grote gebouw rechts op de foto) wordt nog gebruikt voor gratis concerten, georganiseerd door de toeristenorganisatie. Daarover later meer. De overige foto's geven een indruk van het interieur; dat er nog goed uit ziet. Veel marmer. Let ook op het logo van het hotel, dat overal in de vloeren terugkomt.

De twee foto's van de receptie en de lege lounge heb ik in HDR gemaakt (meerdere foto's met verschillende belichting samenvoegen); om te voorkomen dat de lamplichten en het buitenlicht overbelicht worden.

PS. Op de foto's klikken geeft grote versie op het scherm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten