27 maart 2015

Bergen op Zoom: prachtig

Bergen op Zoom heeft 67.000 inwoners. Alphen aan den Rijn meer. Bergen op Zoom is een stad. Alphen aan den Rijn een dorp. Als je uit Alphen komt, en rondloopt in Bergen op Zoom, zoals wij deze week, dan merk je dat verschil.

Ongelofelijk. BoZ is een rijke stad geweest; veel gebouwen stammen al uit de 15e eeuw!. Het grote centrum bestaat uit tientallen straten met statige oude huizen, sommige straten hebben een park in het midden lopen (zoals bij ons het Hazenveld). De grote markt is een groot plein met veel terrasjes en een kerk net iets naar achteren. Ook een hotel. Wat is het toch jammer dat we dat in Alphen niet hebben.
Iets verderop ligt het Markiezenhof, de behuizing voor de markiezen in de 15e en 16e eeuw. Nu een museum, het wordt een stadspaleis genoemd. Mooie binnenplaatsen, waar deze foto is gemaakt.
Het was een onverwacht bijzondere beleving om hier rond te lopen. En het café tegenover het station is ook erg leuk: vol met foto's, schilderijen en beelden van Laurel en Hardy, Charly Chaplin en Elvis (...). 

1 opmerking: