31 augustus 2013

Abstracten in de natuur


Bij onze fotoclub Alphoto maken we de deze maanden foto's met als thema: abstracten in de natuur. Maar wat zijn dat? Ik doe een poging om daar iets zinnigs over te zeggen met wat voorbeelden.
Als ik me beperk tot de beeldende kunsten in twee dimensies, zou je een abstract kunnen omschrijven als een samenstel van beeldelementen, die een non-figuratieve voorstelling vormen. Geen herkenbaar onderwerp. In de schilderkunst zou je dit als omschrijving van een abstract kunnen hanteren. Maar in de fotografie leg je iets vast wat werkelijk bestaat. Dat leidt tot een iets andere beschrijving:

“Een abstract is een beeld, waarin de beeldelementen als zodanig een veel grotere rol spelen dan de betekenis van het werkelijke onderwerp”.

Met beeldelementen bedoel ik lijnen, vormen, structuren, kleuren en tonen (licht en donker).
Verder neem ik als uitgangspunt, dat we niet een foto maken van een abstract, dat iemand anders heeft gecreëerd. In het vervolg kijk ik naar abstracten in de natuur, aangezien dat het thema is.

Eén van de manieren om abstracten fotografisch te creëren is om opnamen te maken van kleine details van het onderwerp. Dat kan het onderwerp onherkenbaar maken, waardoor de beeldelementen de overhand krijgen. Bijgaande foto is daar een voorbeeld van. Variaties daarop zijn foto’s van structuren, zonder dat het totale landschap te zien is. Ook hiervan een paar voorbeelden.


De foto’s links zijn gemaakt van algen op watervlakten. 

Onderstaande foto’s links zijn gemaakt van schaduwen van rietstengels op water, respectievelijk een detail van een strandoppervlak (wat zie je voor herkenbare "beelden" in deze zandfoto?

 

 De laatste foto in deze categorie van details is de foto rechts van een wand van de Grand Canyon.


Ook landschapsfoto’s kunnen zich lenen voor abstracten. De linkerfoto is duidelijk een mengvorm van een abstract met het landschap in één foto. De twee onderstaande foto's zijn landschapsfoto's genomen bij mistig weer (kleuren enigszins aangepast).


Tot slot: elke foto kan natuurlijk zodanig worden bewerkt, dat er een abstract overblijft. Deze foto is een detail uit een foto van een herfstbos, die eerst in Photoshop door een filter is gehaald.

PS. Alle foto's zijn klikbaar naar schermgrote afmetingen.

Probeer ook eens in de natuur te zoeken naar soortgelijke of totaal andere abstracten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten