dinsdag 9 april 2013

Tips voor het maken van sportfoto’s (3)

1/350 sec bij f/5,6, ISO 400, niet gemaakt
volgens de tips van Pim Ras
Eerder heb ik blogs geschreven over het maken van sportfoto’s. Een link naar tips (zie deze link) en een verhaal vanuit de mogelijkheden van mijn nieuwe D800 camera, en gericht op het scherpstellen (zie deze link). 

Afgelopen week heeft Pim Ras, Nederlands meest bekende sportfotograaf, bij onze fotoclub Alphoto een verhaal gehouden over zijn ervaringen en belevenissen; daar gaf hij ook tips aan ons gewone stervelingen mee. Heel erg praktisch, en hij liet ook zien hoe je op die manier zelf mooie foto’s kan maken van je kind bij voorbeeld in een wedstrijd. 

De tips zijn de volgende:


1.     Zoek de plek uit met een donkere achtergrond: daarmee komen de spelers / wedstrijddeelnemers het best tot uiting. Probeer de lucht als achtergrond te vermijden.
2.     Probeer dat te combineren met tegenlicht; dat geeft mooie resultaten en je pikt meer op dan met opvallend licht. Bovendien heb je dan ook gelijk een donkerder achtergrond.
3.     Gebruik een telelens.
4.     Zet je camera op een korte sluitertijd: 1/1000 of 1/2000 seconde. Bij langere sluitertijden krijg je bewogen foto’s (kan op zich ook mooi zijn, maar dat is een apart verhaal)
5.     Diafragma helemaal open, bij voorbeeld op f/2,8 of zo klein als je hebt. Dat geeft meer licht voor je foto, en maximale onscherpte van de achtergrond. Heb je dan nog niet genoeg licht, verhoog je ISO-waarde als de camera dat niet zelf doet.
6.     Gebruik een zo laag mogelijk standpunt. Als het kan: ga op de grond zitten of liggen, op de vuilniszak, die je van huis hebt meegenomen. Je staat verbaasd hoeveel dynamischer en treffender je foto’s daar van worden.
7.     Als je de mogelijkheid hebt, gebruik dynamische scherpstelling; maak meerdere foto’s door je ontspanknop ingedrukt te houden (als de camera dat kan).
8.     Wacht tot je kind, dan wel spelers, dichtbij genoeg komen om je beeld bijna te vullen.
9.     Heb geduld.

Pim Ras gebruikt een full-frame camera, een 70-200 mm lens een 400mm lens met 1,4x converter en een groothoeklens voor achter het doel met afstandsbediening.

Veel succes; ik ben er van overtuigd dat je met deze simpele tips echt mooie foto’s kunt maken. Vergeet niet ook even een bezoekje te brengen aan de website van Pim Ras (www.pimras.nl).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten