01 december 2012

Instelling van de iPhone camera


De camera van je iPhone gebruik je eigenlijk altijd als volautomatische camera, zonder je druk te maken over diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Je kunt ze ook verder zelf niet instellen (hoewel er apps zijn, die dat wel mogelijk maken, maar dat terzijde). Voor sommige foto's en/of foto-omstandigheden, kan het toch goed zijn om je te realiseren, hoe de camera zijn belichting instelt. Dat gaat als volgt:

Het diafragma van de camera van de iPhone 4S en 5 heeft een vaste waarde van 2,4. De sluitertijd kan worden aangepast tussen 1/15 en 1/4000 seconde. Zolang er genoeg licht is met deze tijden, blijft de ISO-waarde op 64. Als het donkerder wordt, en een sluitertijd langer dan ca. 1/40 seconde nodig wordt, gaat de gevoeligheid (ISO-waarde) omhoog.

In de meeste foto-apps kun je terugvinden welke instellingen zijn gebruikt; als je ziet dat de sluitertijd lang wordt, kun je dan bij voorbeeld ook foto's maken die bewegingsonscherpte laten zien bij bewegende onderwerpen. Dat geeft soms mooie en interessante effecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten