woensdag 19 december 2012

Hoe hang ik mijn foto aan de muur?De laatste tijd heb ik me verdiept in mogelijkheden om mijn foto’s hangbaar te maken. Meer specifiek naar foto’s die op aluminium of dibond (sandwich van twee aluminiumplaten en kunststof ertussen) komen te zitten. Daarbij bestaat de mogelijkheid om de foto te bedekken met een filmlaag of een plaat acryl/plexiglas. Deze combinaties geven prachtige resultaten voor de foto’s. En ook aan de muur zijn ze mooi: ze worden zo opgehangen, dat ze parallel aan de muur hangen.

Er zijn tegenwoordig veel aanbieders, die dit hebben opgenomen in hun pakket. Maar elke aanbieder biedt zijn eigen varianten aan. Verschillen zitten bij voorbeeld in de manier waarop de foto op het aluminium komt: sommigen printen direct op het aluminium, sommigen creëren eerst een fotografische laag op het aluminium, waarop dan de foto wordt afgedrukt, en sommigen printen eerst de foto en plakken die dan op het aluminium. In mijn ervaring werkt de eerste variant het minst mooi.

Ook voor de bedekking zijn meerdere varianten. Sommigen leggen een folie over de foto, die de kleurcontrasten heel mooi ophalen. Ik heb daarmee heel goede ervaring bij Bootsma Technologies; bij goede belichting heel spectaculair. Sommige aanbieders bieden een dikkere acryllaag aan van enkele millimeters, wat ook heel mooie resultaten op kan leveren. Ook hier weer meerdere varianten, want de foto kan ook eerst op acryl worden afgedrukt, en dan pas op het aluminium worden geplakt. En dan is er de variant, waarbij de foto op het acryl wordt afgedrukt en er geen achterzijde wordt gebruikt.

De ophangingshulpmiddelen variëren ten slotte ook nog eens. Het mooiste is ophanging aan een aluminium u-profiel, helemaal rondom, of alleen aan de bovenzijde, met afstandshouders aan de lage kant. En dat is gelijk ook de duurste variant, maar voor grote formaten wel standaard. Voor kleinere formaten worden ook andere methoden gebruikt, die goedkoper zijn.

Ieder moet voor zichzelf de variant uitzoeken, die het mooist is. Maar: dat is wel een dure hobby. In het formaat 75 bij 50 cm betaal je voor een dibond tussen de €80 en €220, afhankelijk van de variant en de aanbieder. Eén van Nederlands bekendste fotografen, Barend Houtsmuller, was afgelopen maandag bij onze fotoclub Alphoto, en beval White Wall aan: hele mooie resultaten en één van de goedkoopste. Ik heb hun website er op nageslagen en dat ga ik zeker uitproberen.

Tot nu toe heb ik een 75 bij 50 cm tussen dibond en plexiglas laten maken (€220) en een 20 bij 30 cm op aluminium met een folie (gratis aanbieding). Beide heb ik verkocht.

1 opmerking:

  1. Misschien moet je eens een kijkje nemen op www.posterxxl.nl. Ik heb hier zelf al een aantal keer bestellingen geplaatst en ben altijd blij met het resultaat. Ik weet niet precies hoe ze de de producten maken of verwerken, maar de ophangsystemen kun je in ieder geval zelf uitkiezen.

    BeantwoordenVerwijderen