donderdag 23 maart 2023

Opknappen oude trouwfoto

 

Soms krijg ik van vrienden de vraag of ik oude familiefoto’s kan opknappen. Die zijn in de loop van de tijd vervaagd en verkleurd. Dat zijn vaak ook trouwfoto’s. Laatst kreeg ik weer zo’n verzoek, en dat bleek een hele opgaaf. Het betrof een trouwfoto van de ouders. De foto was ongeveer honderd jaar oud en hing aan de muur. Die was zo vervaagd, dat op sommige plekken de details ook echt waren verdwenen. En dan wordt het lastig. 


De oorspronkelijke foto in de lijst


De tweede foto, niet helemaal gelijk.
De foto zat in een ovalen lijst, zoals dat vroeger vaker werd gedaan. De ovale foto was geplakt op een ondergrond met een roodbruin patroon. Ik heb bij een hobbyzaak gevraagd om alles uit elkaar te halen. 

Gelukkig was er nog een foto, die minder lang in het licht had gehangen; meer detail, maar het was niet precies dezelfde foto. Deze foto zat in een randloos lijstje, dat gemakkelijk open gemaakt kon worden. Van beide foto’s heb ik toen foto’s gemaakt. 

De originele foto heb ik opgeknapt door het eerst op de stamboomsite MyHeritage te laten opknappen. Vervolgens alle ongewenste spikkels en lijntjes weggepoetst. Voor de delen, waar de details echt waren verdwenen, heb ik de andere foto er licht doorheen laten schijnen in Photoshop. Ten slotte het geheel weer in dezelfde sfeer, kleurtoon gezet. Het uiteindelijke resultaat heb ik eerst geprint op glanzend papier, maar omdat het authentieker is, daarna op mat papier.

Bij de hobbyzaak alles weer in elkaar laten zetten, met een nieuwe achterwand, en prachtig museumglas. Het eindresultaat hangt nu weer op de oude plek aan de muur. Toch een paar maanden mee zoet geweest.

Het uiteindelijke resultaat, digitaal, nog niet geprint.




8 opmerkingen: