02 maart 2019

High key en Low key portretten

Vanuit de fotoclub zijn sessies georganiseerd voor het maken van portretten in een studio-omgeving. Eén van de leden heeft zijn studio hiervoor beschikbaar gesteld, compleet met flitsers, diverse achtergronden, en een tutorial voor diverse belichtingstechnieken. De nadruk lag op deze belichtingstechnieken.

Bij Rembrandlicht heb je belichting op het gezicht schuin van voren, zodanig dat je net een beetje licht hebt op de schaduwkant van het gezicht. Bij vlinderlicht heb je licht recht van voren net boven de camera, waarbij de onderkant van het gezicht een beetje bijgelicht wordt om sterke schaduwen te voorkomen. Omdat hierbij de meeste oneffenheden van de huid niet zichtbaar zijn, wordt het ook wel glamourlicht genoemd.

Verder kun je high key foto's maken; dit is een term afkomstig uit de filmwereld, waarbij de hele setting licht is: mensen en kleding, en achtergrond. Bovendien wordt de foto ook een beetje overbelicht. Soms worden wel enkele donkere accenten gecreëerd, zoals hier bij voorbeeld bij één van de portretten, die ik maakte. Door de ogen donkerder te houden, wordt daar sterk de aandacht op gevestigd.


Het tegengestelde is natuurlijk low key, een techniek die heel veel portretfotografen gebruiken. Hierbij een paar extreme voorbeelden, waarbij alleen een streep of lijn van het gezicht worden belicht. De nadruk licht dan volledig op het profiel van het model.
De laatste foto is een detail van de foto daarvoor. Als je op de foto klikt zie je de prachtige details heel goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten