26 februari 2018

De Lofoten: landschappelijke setting

Tijdens ons bezoek aan Noorwegen hebben we drie dagen op de Lofoten doorgebracht, en één volle dag in Tromsö. Met name de Lofoten zijn landschappelijk fantastisch. Het is een eilandengroep langs de noordwestelijke kust van Noorwegen. Van linksonder tot rechtsboven bij Narvik, waar het vaste land begint is het ca. 200 km. Alle eilanden zijn met de auto te bereiken via landbruggen of autobruggen. De eilanden bestaan uit bergen die tot 900 meter uit de zee oprijzen; daar om heen of ertussen liggen vlakkere stukken. Totaal wonen er ca. 25.000 mensen, die bestaan van visserij en toerisme. In de zomer schijnt het er erg druk te zijn.


De belangrijkste stad van de Lofoten is Svolvaer, waar wij drie dagen hebben gelogeerd. We sliepen in een rorbuer, een traditionele woning op palen, waar de vissers in woonden. De setting is geweldig. Op de foto zijn deze huisjes te zien. Er vlak achter staat een groot rek, waar de kabeljauw op wordt gedroogd, resulterend in de stokvis.

Het tweede huisje van rechts was ons verblijf.
De verdere foto's laten zien het uitzicht vanaf ons huisje, met de eerste noorderlichtschijnselen, en ten slotte de stad Tromsö, waar we met een kabelbaan naar de hoogste berg zijn gegaan. Tromsö wordt wel het Parijs van het noorden genoemd, omdat het ook een lichtstad is.

Tromsö

1 opmerking: