05 november 2016

Schotland, Glencoe


Regendag in Glen Etive. 1/80 sec bij f/10, ISO 400. 35mm brandpuntafstand.
Een week ben ik in Schotland geweest met fotomaat Sten. Onze verblijfplaats was Glencoe. Gevlogen naar Glasgow en daar een auto gehuurd. Glencoe ligt op een paar uur rijden afstand noordwest van Glasgow. De omgeving is er een van nauwelijks bewoonde hoge bergen (rond de 1000 meter, terwijl Glencoe op zeeniveau ligt) en een pas, waar redelijk wat verkeer over rijdt, op weg naar de westkust.
Ligging Glencoe, klik op de kaart voor vergroting.
1/125sec bij f/16 en ISO 400; 170mm brandpuntsafstand.
Hoewel de weerberichten vooraf veelbelovend waren (variabel weer), hadden we in de praktijk met name de eerste vier dagen vrij grijs en nat weer. Pas de laatste dagen begon het iets op te knappen. Dat gaf ons in ieder geval de eerste dagen de tijd om alles te verkennen en onze fotografische creativiteit te ontwikkelen. Bijna alle dagen zijn we rond half zeven in de ochtend op pad gegaan , want je wist maar nooit of de zon zich bij opkomst zou laten zien. We hebben ook die eerste dagen veel foto's gemaakt, maar in de uiteindelijke oogst komen de meeste foto's uit de laatste dagen.

Veel verschillende fototechnieken hebben we gebruikt: HDR (foto's met verschillende belichtingen, die in de verwerking gecombineerd worden), panorama's door verschillende beelden te maken om ze later aan elkaar te plakken, combinaties van de twee, lange sluitertijden overdag met gebruik van grijsfilters. Bijna alles vanaf statief gemaakt. De foto links is gemaakt om kwart over 10 op een punt waar we vanaf 7 uur in de ochtend tot na 11 uur hebben gestaan; de lage bewolking trok heel langzaam op, en af en toe kwam de zon door. Uiteindelijk was er volop zon. Het ontbijt in de Bed&Breakfast lieten we lopen. Om twaalf uur konden we ergens anders onze welverdiende gebakken ei met krijgen.

De onderste foto is gemaakt op een plek, waar we eerder ons geluk hadden beproefd, maar toen zijn we weggeregend. Hier lukte het wel; even later was alles weer dichtgetrokken. Nu was het licht prachtig!
Uiteindelijk ben ik toch erg blij met de foto-oogst. Mocht je meer willen zien, dan vind je nog een kleine 20 foto's onder deze link.

1/8 sec bij f/14 en ISO 100; 16 mm brandpuntsafstand.Geen opmerkingen:

Een reactie posten