24 september 2016

Wat waardeer je meer?


Veel camera's geven tegenwoordig de keus om foto's op te slaan op de geheugenkaart als jpg-bestand, of als een RAW-bestand. In de standaard instelling verwerkt de camera het beeld dat op de sensor is gemaakt en slaat het op als jpg-bestand. Als de fotograaf de bewerking zelf wil doen, zal hij het oorspronkelijke beeld willen gebruiken.


Er zijn goede redenen om de camera de verwerking te laten doen. De camera-fabrikant kent precies de eigenschappen van de camera, en zal via zijn eigen software het beeld optimaliseren naar algemene standaard. Kijkend naar belichting, contrast, kleurzweem en zo nog een paar eigenschappen.
Deze situatie is eigenlijk vergelijkbaar met vroeger, toen er nog met filmrolletjes werd gewerkt. Standaard bracht je je filmrolletje naar de ontwikkel- en afdrukcentrale, waar je opnames werden geoptimaliseerd volgens algemene principes. Amateur- en professionele fotografen deden het afdrukken, en eventueel het ontwikkelen zelf.

De reden om het afdrukken, dan wel het digitaal ontwikkelen van het digitale RAW-bestand zelf te doen, is de vrijheid om beelden te genereren naar eigen smaak. Soms om de eigen beleving meer te benadrukken. Soms om het beeld mooier te maken. Ook soms om niet-realistische beelden te maken.

Ik optimaliseer mijn opnamen altijd zelf, om diezelfde redenen. Daarbij heb je zo veel mogelijkheden, dat je haast eindeloos kunt uitproberen. Het ene vind je wel mooi, het andere minder. Maar soms twijfel je. Dat is dan een moment dat je de mening van anderen vraagt. En dat doe ik dus nu in deze blog.


Deze foto is vorig jaar gemaakt bij Glencoe in Schotland. Als voorbereiding op mijn trip naar Glencoe, en naar aanleiding van een videoclip van de op het internet heel actieve Serge Ramelli, heb ik deze foto weer eens tevoorschijn gehaald, en opnieuw bewerkt. Het resultaat is de bovenste foto. De onderste foto laat het eerdere resultaat zien. De onderste foto laat beter zien hoe het was, de bovenste geeft misschien een interessanter beeld, dat meer stemmingen oproept.


Wat vind jij? Ik nodig je uit om je mening te geven door in het zwarte vak onder het bericht, te klikken op "X opmerkingen" te klikken, waarbij X staat voor Geen of een getal. Deze tekst staat inn blauwe letters onder het zwarte blok. Klik er op, en je kunt je reactie intypen. Wel leuk als je je naam er bij vermeldt. Ik ben benieuwd.

3 opmerkingen:

  1. Het resultaat van je eigen bewerkte foto sprak me zeker meer aan. De kleuren geven voor mij de doorslag. Heel mooi.Y.H.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het eerste resultaat vond ik mooier, het tweede vind ik wat onnatuurlijk (Wat HDR achtig) misschien zou bij de eerste wel iets de verzadiging wat hoger kunnen, maar niet te veel om het dichter bij de natuur te houden. Pieter van Duin

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het water van de ondiepe beek is zeker niet blauw. De bovenste foto is aantrekkelijker, maar niet realistisch.

    BeantwoordenVerwijderen