04 augustus 2015

Trends in de fotografie en DuPho

Afgelopen maandag ben ik naar het fotografencafé in het Kasteel van Woerden geweest. Ze organiseren elke twee maanden een bijeenkomst met een presentatie en een avond waar je je foto's kunt laten beoordelen en tips krijgen, en met andere fotografisch geïnteresseerden kunt praten. Het is elke keer een beleving, en ik kan het iedere enthousiaste fotograaf van harte aanbevelen. Met elke keer rond de honderd bezoekers is het elke keer een drukte van belang.
Deze keer waren er twee presentaties.

Ton Hendriks sprak over wat een foto kan vertellen, of hoe een fotograaf vertelt via zijn foto's. Ton Hendriks is auteur van het beste boek over fotografie dat in Europa ooit is verschenen. Titel van het boek is Beeldspraak. Een deel van zijn boek loopt parallel aan mijn cursus Creërend Fotograferen.

Peter van den Doel sprak over DuPho en de trends in de fotografie. Peter is de voorzitter van de fotografenbelangenbehartigingsorganisatie (scrabble!!) DuPho, wat staat voor Dutch Professional Photographers, De website van DuPho bevat veel nuttige informatie, ook voor hobbyfotografen, die af en toe ook betaald worden voor hun activiteiten.
Interessant was zijn lijstje van huidige trends in de fotografie. Dat zag er als volgt uit:

  • Kijk om je heen, naar je directe omgeving (ontwikkelingen in de wijk, sociale ontwikkelingen in beeld brengen)
  • (Groot-)ouders, gezin, kinderen, etc. (bv. ouder wordt dementerend, breng dat proces in beeld)
  • Oude huizen/gebouwen, Urban Exploring (foto's van de binnenkant met overblijfselen van gebruik vroeger; nieuwe ontwikkeling is om zelf taferelen te creëren in de oude ruimtes: modellen, meegebrachte stillevens, etc.)
  • Portretten in de stijl van de 16/17de eeuwse schilders.
  • Oude technieken- bv. natte plaat collodium
  • Bruidsfotografie; van drones tot aankleden, (van uitzoeken van de jurk tot en met de huwelijksreis)
  • PhotoBoothbus (ga met je busje of auto ergens staan, deel gekke attributen uit als zonnebrillen, pruiken, enz. en zet de groep op de foto)
  • Optimisme! het gaat weer beter
  • Onderzoek - fotografeer niet zomaar (zie ook de eerste twee punten: het verhaal achter de foto is heel erg belangrijk geworden; vaak wordt het verhaal dan ook apart op tekst bijgeleverd)
Stemt tot nadenken voor mij; voor jou als fotograaf met enige ambitie misschien ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten