09 mei 2015

Leidingen en zo

Vaak, als je ergens naar toe gaat, op vakantie of zo, is het een goed idee om bij het maken van foto's, een specifiek onderwerp te kiezen. Iets wat je vooraf bedenkt, zodat je naast de ansichtkaartfoto's ook iets anders doet. Meestal leidt dat tot bijzondere foto's. Anders dan anders.
Ik zei vaak; voordat we afreisden naar het Griekse eiland Lesbos, had ik twee onderwerpen bedacht: het eerste onderwerp was leidingen aan huizen. In minder goed georganiseerde landen dan Nederland, zie je vaak aan de buitenkant van huizen allerlei leidingen lopen, inclusief kranen en koppelingen. Bij het bezoeken van dorpjes en stadjes leek me dat wel een aardig onderwerp. Het tweede was maanbeschenen landschappen. Welnu: aan het tweede onderwerp ben ik niet toegekomen; de drempel om in het complete donker met de auto een geschikte plek op te zoeken was net wat te hoog. Nul resultaat dus. Het eerste onderwerp heb ik wel opgepakt, maar het aantal leuke scenes viel toch wat tegen. Hieronder de resultaten.

Dit is wel een mooi voorbeeld van wat ik bedoelde. Meerdere leidingen lopen door elkaar, ik denk waterleidingen. Alle met een kraan (hoofdkraan?) en een watermeter. De meteropnemer hoeft nooit aan te bellen. Van vandalisme hebben ze kennelijk geen last, want hoe simpel zou het kunnen zijn om minimaal de kraan dicht te draaien, of maximaal al dan niet daarna de slang door te snijden. Het is me niet helemaal duidelijk, wat de functie is van de witte isolatie om één van de stukken, met een open eind. Naar links verdwijnt een flexibele leiding onder de geven van het huis. De zwarte leiding zijn gedeeltelijk in het beton van de stoep gegoten. Stel je voor dat er een leiding stuk gaat en vervangen moet worden. Dan moet met de drilboor alles worden opgebroken; uren van het type lawaai, dat je inderdaad vaak in steden hoort. En ten slotte komt er midden in het beeld van onder het huis nog een afvoerpijp naar buiten.

De tweede foto vond ik ook intrigerend. Een pijp, die uit de grond omhoog komt in een constructie, die mij doet denken aan zo'n klein kapelletje wat je overal tegenkomt langs de kant van de weg. Maar die hebben toch altijd een andere functie dacht ik. Het ziet er niet uit als een elektriciteitsleiding voor een kunstvlammetje. Wat de functie dan wel was, daar heb ik geen idee van.

En nu we het toch over die kleine kapelletjes hebben, ik vond de combinatie in de derde foto van het kapelletje en het verwijsbord wel grappig.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten