22 februari 2014

Finland, Lapland

Vorige week zijn we een week naar het Lapse deel van Finland geweest. Een dorpje met de naam Ylläs, 200 kilometer boven de poolcirkel. Vandaar even een blogstilte de afgelopen weken. Ons doel was om het Noorderlicht te aanschouwen; tien jaar geleden hebben we het heel kort gezien, en het is een fantastisch schouwspel. Helaas was het de hele week dik bewolkt, dus daar hebben we niets van gezien. Voordeel van de bewolking: veel verse sneeuw, en temperaturen overdag rond de nul, en 's-nachts -5; aangenamer dan de -30 van een paar weken eerder. We konden dus genieten van allerlei activiteiten. Waaronder een bezoek aan het Snow Village in Lainio.

Een hotel, volledig van ijs gemaakt. Behalve de receptie en het restaurant. De rest, waaronder een bar, ca. 30 slaapkamers in de vorm van een iglo, een kapel en een galerie, was geheel uit ijs gemaakt. Vanwege de warme herfst, hadden ze daar drie weken de tijd voor gehad! Ongeveer 1,5 miljoen kilo sneeuw en 300.000 kilo kristalhelder ijs wordt er voor gebruikt. De luxe kamers waren van binnen voorzien van erg mooie voorstellingen, die in de ijswand van muur/plafond waren uitgekrast. Het geheel wordt op een temperatuur gehouden van -3 graden.

In de ijsbar....
.....heb ik genoten van de Finse Jägermeister, Walhalla genoemd, die werd uitgeserveerd in een borrelglaasje, gemaakt van: jawel, ijs.
 De slaapkamers waren voorzien van een bed, gemaakt van ijs; ik neem aan, dat je goed isolerende slaapspullen krijgt. Sanitair was er alleen in de receptie en het restaurant. Hoe ze dat voor de nacht in de slaapvertrekken hebben gedacht, weet ik niet.

Om redelijke foto's te maken, moet je een klein beetje onderbelichten om de mooie kleuren verlichting tot uiting te laten komen. Dat maakt de foto's een beetje donker overall, maar geeft wel goed de sfeer weer, zoals die daar was.

Het bezoek was meer dan de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten