10 mei 2013

Scherpstellen met een spiegelreflexcamera

Op een moderne spiegelreflexcamera zitten in het algemeen meerdere mogelijkheden voor scherpstelling. In een eerdere blog heb ik beschreven welke optie ik bij mijn Nikon D800 gebruik voor sport- of actiefotografie. Scherpstelling gebeurt op de plekken, die in de zoeker als rechthoekjes te zien zijn. Meestal biedt de camera minimaal drie opties. Deze opties zijn: je bepaalt zelf op welk rechthoekje de camera scherp stelt, of de camera kijkt naar een stel rechthoekjes, en op basis daarvan wordt het dichtstbijzijnde onderwerp gekozen en stelt daar op scherp, of de camera gebruikt gezichtsherkenning, en stelt scherp op het dichtstbijzijnde gezicht.  In sommige camera's worden de tweede optie verder uitgebreid met meerdere opties voor het aantal rechthoekjes, dat in de beoordeling wordt meegenomen.

Deze opties, waarbij de camera zelf het onderwerp opspoort, werken het snelst.
En voor situaties, waarbij het onderwerp snel beweegt, is het ook de aangewezen instelling. In andere situaties geeft het heel vaak scherpstelling op ongewenste punten. Bij voorbeeld als er iets dichterbij de camera zit dan het onderwerp. Of als je wilt scherpstellen op de ogen bij een portret. Of als je de maximale scherptediepte wilt gebruiken bij een landschap, dat van voor tot achter scherp moet worden. (In het laatste geval wil je scherpstellen op een afstand, die twee keer zo groot is als het dichtstbijzijnde deel van je foto.)

In die gevallen moet je de optie instellen, waarbij je zelf het scherpstelpunt (rechthoekje in de zoeker) kunt kiezen. Dan kun je op twee manieren te werk gaan: altijd het middelste rechthoekje gebruiken, dat richten op het onderwerp, de camera daarop scherp laten stellen door de ontspanknop half in te drukken, vervolgens met nog steeds de half ingedrukte ontspanknop de camera zodanig richten, dat de gewenste beelduitsnede verkregen wordt, en dan afdrukken. Iets nauwkeuriger is het om het scherpstelpunt te kiezen, dat het dichts bij het onderwerp zit, daarmee scherp stellen door de ontspanknop half in te drukken, en vervolgens de opname te maken.

Deze methode kan naar mijn mening het best standaard ingesteld worden. Dan weet je zeker, dat de scherpstelling gebeurt, waar jij wilt. Alleen als je actiefoto's wilt gaan maken, stel je één van de andere opties in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten