23 november 2024

Kaleidoscopische foto's van bomen in de herfst

 


De afgelopen weken heb ik uitgebreid kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren in de bossen. Mede dankzij een workshop van Brigitte van Krimpen uit Delft in park Clingendael in Den Haag, en een fotoshoot van de fotoclub Alphoto van Alphen in de Kaapse bossen bij Doorn. 

Daar heb ik experimenten gedaan met kaleidoscopische foto's. Dat gaat zo: je zoekt een plek met boven je een opening tussen de bomen. Daar zet je je camera op een statief met de lens omhoog; je kijkt dus naar de opening tussen de bomen. Zie de foto hiernaast. Dan maak je negen foto's, waarbij je de camera steeds 40 graden draait; daardoor maak je uiteindelijk dus een compleet rondje. 
Na de negende foto legt de camera de foto's boven op elkaar. Dat kan op meerdere manieren. Ik heb twee verschillende manieren geprobeerd. De ene keer heb ik ingesteld, dat steeds de lichtwaarde van de pixels van de negen foto's worden gemiddeld; de andere keer wordt van de pixels van de negen foto's steeds de donkerste gepakt.

De foto bovenaan laat het resultaat zien met steeds de donkerste pixels. Door iets in te zoomen ziet het er uit zoals op de foto hiernaast. Daaraan kun je zien, dat in het midden niet een opening zit. Dat komt, omdat als ik mijn camera recht naar boven richt, hij niet boven op mijn statief zit, maar een beetje er naast. Daardoor maakt het midden van de camera een rondje om het midden van het statief. Ook is het moeilijk, om precies onder de opening tussen de bomen te gaan staan. Verder is het belangrijk, dat het statief waterpas staat. 
De foto hieronder kreeg ik door de lichtwaarden van de pixels te middelen. (NB.: door op de foto's te klikken krijg je hem schermgroot te zien)



De foto hiernaast is op een andere plek gemaakt; de lichtwaarden werden gemiddeld. Het blauw is het blauw van de lucht.
Een laatste voorbeeld, waarbij de uitlijning niet helemaal klopte, waardoor een asymmetrisch beeld ontstond.







1 opmerking: