29 juni 2024

Schotland-Isle of Skye-de eerste week

De route naar ons eerste huisje
 Het is alweer twee weken geleden dat we terug zijn gekomen van onze vakantie in Schotland. Drie weken. Het was een fantastische tijd met een voor ons fijne balans van tot rust komen, dingen zien, en wandelen, en niet te veel in de auto zitten. Van de drie weken hebben we ruim twee weken op het eiland Skye gezeten; Skye ligt aan de westkust van Schotland, en is beroemd, en geliefd vanwege zijn natuurlijke landschappen. In deze post geef ik een indruk van onze eerste week. 






Eilean Donan Castle
Gevlogen op Inverness, de hoofdstad van de highlands, reden we met een hybride Renault huurauto de eerste dag naar Skye, en de tweede dag naar ons huisje in Balmaqueen, helemaal in het noorden. Zie het kaartje. Voordat je op Skye komt, passeer je het beroemde Eilean Donan Castle; je kunt het bezoeken. Het ligt op een geweldige locatie. Vervolgens kom je via een hoge brug op Skye.



Langs de route westwaarts naar Sligichan
Het eerste stuk weg westwaarts tot aan Sligachan is een aaneenvolging van fantastische gezichten op de eilanden naast Skye, en vervolgens op de overkant van de zee-inhammen.  

Zicht bij Sligachan op de Cuillin bergen









Bij Sligachan kregen we een eerste zicht op het Cuillin gebergte met toppen tot 1000 meter hoogte. In de hoofdstad Portree hebben we rustig boodschappen gedaan voor onze eerste week. 



De rots van Old Man of Storr in de achtergrond
Ook van Portree naar het noorden heb je fantastische uitzichten op de bergketen van Trotternish, met één van de bekendste vrijstaande rotspieken: The Old Man of Storr.

Na het kleine plaatsje Staffin kom je op de one-track roads, eenbaanswegen met passeerplekken. Gemiddelde snelheid zakt dan naar tussen de 30 en 40 kilometer per uur, en je zit voortdurend te kijken of er een tegeligger aankomt. Voordeel: je hebt uitgebreid de tijd om rond te kijken, en als je even stil wilt staan is dat ook geen probleem.


Moe maar voldaan kwamen we aan in ons huisje in Balmaqueen. Dat laatste klinkt als een dorpje, maar meer dan tien huizen telt het niet. Dè grote attractie: de serrekamer met het uitzicht, plus de badkamer erboven, met hetzelfde uitzicht vanuit het bad, en de infrarood sauna.
Gedurende de week .....





....... hebben we lekker buiten in het zonnetje gezeten, in de avonden kunnen genieten van de zonsondergangen en overdag enkele plekken via wandelingen bezocht.

Waterval aan de oostkust

Fairy Glen, met steencirkel, en een rots
die het Ewen Castle wordt genoemd.












Wandeling vanaf het huis links

Voor de zonsondergang vanuit ons huisje

Na de zonsondergang waren de bergen te zien van de eilanden Lewis en Harris verder naar het noordwesten.

De Quiraing is een gebied waar ooit een grote aardverschuiving heeft plaats gevonden, waardoor de steile kliffen zijn ontstaan


Strand bij Staffin aan de oostkust; door de golfjes ontstaan steeds weer nieuwe patronen in het zand.

Gevlekte orchidee