Wat al langer in Photoshop kon, maar nu ook steeds meer in camera's, is het over elkaar leggen van foto's. Dat kunnen er twee zijn, of ook meer. Mooie, dan wel interessante beelden kunnen op verschillende manieren worden gecreëerd. Eén van die manieren is om eerst een normale scherpe foto te maken, en meteen daarna van hetzelfde onderwerp een tweede foto, die niet scherp is.
Hier laat ik daar enkele voorbeelden van zien. De bovenste is van een treurwilg Je kunt op veel verschillende manieren de onscherpe foto maken: een beetje of heel erg onscherp, en je kunt de focus voor de boom of achter de boom leggen. Als je de twee foto's in de camera kan samenbrengen, kun je gelijk het resultaat zien; als je niet tevreden bent, probeer je net wat anders. Bovendien kunnen de twee foto's ook op meerdere manieren worden gecombineerd: alle lichtwaarden worden per pixel opgeteld, zodat je een lichte foto krijgt, of het gemiddelde kan worden genomen, of van de twee lichtwaarden de lichtste of de donkerste. Achteraf kun je aan de gegevens van de foto niet meer zien hoe ze gecombineerd zijn.
De linker foto is met de zelfde techniek gemaakt van een cosmea-bloem uit de tuin.. Door de twee foto's op deze manier te combineren ontstaat een soft en dromerig beeld.Het derde voorbeeld is een doorkijkje van bomen.
De onderste foto is op een andere manier gemaakt. De boom heb ik vanuit vijf verschillende richtingen gefotografeerd, en elke keer geprobeerd de stam opo dezelfde plek in het beeld te zetten. De achtergrond is dus steeds anders, en die beelden komen door elkaar zichtbaar. Pep
Ventosa is daarmee bekend geworden, en heeft daar ook met andere onderwerpen uitgebreid mee geëxperimenteerd. Zie zijn website https://www.pepventosa.com/.