Eén van mijn relaties heeft me enkele keren gevraagd om een boekomslag te ontwerpen. Dat heb ik nu een paar keer gedaan en dat zijn stevige leertrajecten geweest.
Het proces begint met suggesties van de opdrachtgever. Daar zoek ik dan beelden bij vanuit enkele stockbureaus. Die hoef je niet gelijk te kopen, je kunt proefbeelden eerst downloaden. Die foto's combineer je met andere beelden, titels, de naam van de auteur, eventueel zijn portret. Het kan ook gebeuren, dat de beelden aangepast moeten worden. Op de achterkant komt meestal een samenvatting, dus een stuk tekst. Ook komt daar dan de streepjescode met ISBN-nummer bij. Tot nu toe ben ik daarmee elke keer in Photoshop begonnen.
Boekomslag zonder uitloop; de donkergele teksten zijn in goudopdruk gedrukt. |
Als de beelden ontwikkeld zijn, komen daar de aspecten bij van een boekomslag, die om het kaft wordt geplakt. Dan heb je het over de voorkant, de rug, ook met tekst, en de achterkant. Dat moet één geheel worden. Bij een slappe kaft moet je rekening houden met snijverliezen, dus het beeld dat je aanlevert, moet aan alle kanten 3 mm extra uitloop hebben. Praat je over een harde kaft, dat moet er ca. 17 mm bijverzonnen worden, want de omslag wordt dan om de kaft geslagen, waarna er een schutblad overheen wordt geplakt. Die extra afmeting moet er bij worden verzonnen; je weet niet precies hoeveel er zichtbaar wordt, dus wat er bij komt, moet wel aansluiten bij het ontwerp.
Ten slotte moet het gehele bestand bruikbaar zijn voor de drukker. Dat betekent een andere kleurstandaard. Normaal werk je met foto's in de RGB- (Rood, Groen, Blauw)ruimte, maar de drukker wil dat je dat omzet naar CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Black). Teksten en grafische delen moeten worden omgezet van pixels naar vector-plaatjes; die laatste vragen minder geheugenruimte, en kunnen gemakkelijker groter en kleiner gemaakt worden. Maar als je dat gedaan hebt, kan bij voorbeeld de tekst niet meer worden aangepast. Ten slotte kan de drukker ook drukken met goudopdruk (folie heet dat) en ingeperst (wordt preeg genoemd). Daar moet je dan aparte bestanden voor inleveren.
Om dat allemaal goed te doen en aan te leveren, heb je bij voorkeur aparte software nodig. De marktstandaard daarvoor is het programma InDesign van Adobe. Dat heeft een stevige prijs, en voor incidenteel gebruik is dat te duur. Er is nu een veel goedkoper alternatief, dat bijna net zo veel mogelijkheden biedt als InDesign: Affinity Publisher van Serif. Dat kost een paar tientjes. Met InDesign had ik heel beperkte ervaring opgedaan met mijn eigen boek over Alphen aan den Rijn; met Publisher helemaal niet, dus ook daar heb ik mee leren werken.
In dat hele proces wil de opdrachtgever dan ook nog wel eens van ideeën veranderen. En als het Corona-virus het hele proces lange tijd stil legt, moet je alles wegleggen en na lange tijd weer goed nadenken wat en hoe je alles ook al weer hebt gedaan.
Een week geleden was het boek klaar en werd een boekpresentatie georganiseerd. De auteur is een schriftgeleerde van de Hindoegeschriften, en een centraal persoon voor Surinamers van Indiase afkomst, die naar Nederland zijn gekomen. Deze groep heeft nog steeds een relatie met zowel Suriname als India. Er zijn meerdere stichtingen, die steun verlenen aan armen in die landen. De geschriften zijn geschreven in het Sanskriet, wat veel mensen niet beheersen. De auteur van dit boek doet veel om in de Nederlandse taal de geschriften toegankelijk te maken. Dit specifieke boek vertelt over hoe je een goed mens kan worden, en de gemeenschap hier in Nederland spant zich ook in om deze kennis over te dragen aan jongeren. Het was voor Dory en mij een hele belevenis om dit mee te maken, en we hebben intens genoten van de presentaties, omlijst met muziek.
Iemand, die in dit boek geïnteresseerd is, kan het bestellen via de auteur (e-mail -adres: brewti@gmail.com). Kosten zijn €15 plus verzendkosten. Als iemand dit werk wil steunen met een donatie, kan dat via de website van de Stichting Armen en Wezen