donderdag 21 februari 2019

Zwart-wit foto's kleur geven


























Oude zwart-wit foto's kleur geven wordt door sommige bedrijven aangeboden. Dan wordt met de hand de foto ingekleurd, waarna er weer een foto van werd gemaakt. Alternatief: een digitale kopie openen in Photoshop, en daar met de hand alles inkleuren. Veel werk in beide gevallen dus.

Dat moet tegenwoordig anders kunnen, werd gezegd, en er is een algoritme ontwikkeld, dat is gevoed met miljoenen foto's. Het algoritme heeft geleerd wat voor kleuren voorwerpen, landschapselementen en mensen hebben. Om de wereld er kennis mee te laten maken is dat algoritme beschikbaar gemaakt, en wel op de website https://colourise.sg/. Je kunt een zwart-wit foto uploaden, en het algoritme kleurt hem in. Het resultaat kun je weer downloaden.




























Of het handig werkt voor oude foto's is een vraag. De foto moet wel duidelijk zijn en duidelijk herkenbare elementen bevatten, anders wordt het min of meer grijs gelaten, of krijgt het de kleur van de omgeving. Maar wel leuk om eens zelf te proberen. Ik heb het gedaan met een paar foto's die ik eerst zwart-wit heb gemaakt.

Anderzijds heeft iedereen wel eens een foto met een lelijke kleurzweem of zo. Die kun je dan zwart-wit maken en in laten kleuren. Eventueel kun je hem dan zelf weer verder bewerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten