zondag 6 juli 2014

Painting with light

"Painting with light" is een term die de laatste tijd vaak wordt gebruikt in de fotografie. Het is niet precies bepaald wat het is; ook de Nederlandse term is niet eenduidig: "schrijven met licht"wordt denk ik het meest gebruikt. In ieder geval is duidelijk dat er meerdere vormen zijn. Hier laat ik drie voorbeelden zien.

1. De eerste vorm is letterlijk: schilderen of schrijven met een lampje, waarmee je rechtstreeks in de camera schijnt. Dat kan je al dan niet combineren met een werkelijke foto. Een voorbeeld, hoe je zo iets kunt maken is: hang een lampje aan een draadje aan het plafond bij voorbeeld, leg je camera er onder op de grond, zet de sluiter op een lange sluitertijd nadat je de ruimte donker hebt gemaakt en laat het lampje slingeren; je krijgt dan een mooi patroon in je beeld; als je dat doet met een LED-licht, dat eens in de zoveel tijd van kleur verandert, wordt het nog leuker. In plaats van aan een draadje, kun je ook met de lichtbron iets tekenen, liefst iets, dat met je onderwerp te maken heeft. Je kunt dat ook doen met een vuurwerk-sterretje, wat ook een leuk effect geeft door de spetterende vonken.

10 sec bij f/22 en ISO 160 in een verdonkerde kamer. Brandpuntsafstand 70 mm.

2. Je kunt, in plaats van rechtstreeks in de camera te schijnen, ook ergens op schijnen. Weer een lange sluitertijd, je doet donkere kleren aan, en je schildert iets op het oppervlak, dat je fotografeert. In deze foto schrijf ik VK op een Volkskrant. Daarbij verschijn je zelf in beeld, maar door niet te langzaam te bewegen in het donker, met de donkere kleren, werp je geen licht in de camera, terwijl dat wel gebeurt waar je met de lamp schijnt.
15 sec bij f/22 en 200 ISO; 38 mm brandpuntsafstand
3. Het derde type ligt in het verlengde van het tweede. Je wilt een foto maken van een donkere scene, maar je wilt alleen bepaalde delen van de scene echt te zien krijgen; daardoor suggereer je een andere situatie , wat belichting betreft, dan in werkelijkheid het geval is. Of je legt domweg de nadruk op sommige elementen. De rest van het tafereel blijft gewoon donker. Je doet dat als volgt: je zet je camera op statief, doet de sluiter open, en je loopt door de scene heen, waarbij je sommige delen belicht met een losse flitser of lamp; daarna loop je terug naar de camera en sluit je de sluiter. Weer bij voorkeur donkere kleding. Deze foto is het resultaat van mijn eerste pogingen tijdens mijn vakantie in Griekenland. In de verte zie je de hoofdstad van Karpathos met de haven, op de voorgrond staan enkele palmen; de palmen heb ik belicht met mijn losse flitser.
20 sec bij f/7,1 en 100 ISO; 16 mm brandpuntsafstand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten